Je eigen kruidenthee maken

Wil jij zelf aan de slag gaan en je eigen kruidenthee samenstellen?

Om je gezondheid te ondersteunen of lekker op smaak?

Waar moet je allemaal rekening mee houden?

je eigen kruidenthee samenstellen

Wat is nu eigenlijk een infuus?

Een infuus, in de volksmond beter gekend als een kruidenthee, is een waterig aftreksel van om het even welke plant of plantenonderdeel. Het wordt verkregen door daarop warm tot net geen kokend water te gieten. En je kan zowel vers als gedroogd plantenmateriaal gebruiken.

Heel eenvoudig dus!

Het verschil met een maceraat, is dat er bij een maceraat een koude vloeistof (water, olie, azijn, alcohol) gebruikt wordt, en dat je het plantenmateriaal langer moet laten trekken. Denk hier bij aan een Sint-janskruidolie, of een tinctuur van Echinacea.
Bij een decoct laat je het plantenmateriaal mee koken. Dit wordt meer gedaan voor verharde plantendelen als de wortels of schors.

Waar hou je rekening mee als je een infuus maakt?

Het water dat je gebruikt heeft een invloed op het uitzicht en de smaak van je infuus. Best gebruik je water met zo weinig mogelijk mineralen (droogrest zo klein mogelijk) en een licht zure pH, zodat het afgesteld is op je spijsverteringsstelsel. Deze info kan je vinden op het etiket van je water.

Hoe lang je je kruiden laat trekken in het water, bepaalt of je genotsdrank of een gezondheid ondersteunende drank krijgt. Indien je de kruiden kort laat trekken, zijn het de aroma en smaakstoffen die vrijkomen. Wil je het gezondheid ondersteunend effect, dan laat je minstens 10 minuten de kruiden in het water trekken.
Verse kruiden zijn bij voorkeur ook te gebruiken voor lekkere smaakvolle infusen. Voor de gezondheid ondersteunende infusen gebruik je best de gedroogde kruiden.

Het zoeten van je infuus is eigenlijk uit den boze. Suikers verpesten immers je smaakzin. Als je het toch liever iets zoeter hebt, gebruik dan in geringe mate honing, een brokje kandij of ongeraffineerde suiker.

Het tijdstip dat je (H)eerlijke infuus drinkt, is natuurlijk afhankelijk waarvoor je het infuus wil drinken.

Hoe ga je nu praktisch aan de slag?

Je maakt een keuze tussen een gezondheid ondersteunend infuus of eerder op smaak. Dit geeft al een eerste doorslag in welke kruiden dat je zal nemen. Daarna ga je max 4 kruiden in je mengsel gebruiken en mengen in de volgende verhouding:

  • Hoofdkruid: kruid dat grootste invloed zal hebben: 50% = +25g
  • Aanvullend kruid: ondersteunt hoofdkruid en vult aan: 25% = +13g
  • Smaak kruid: eventuele onaangename smaak verdoezelen: 15% = +9g
  • Finishing Touch kruid: het oog wil ook wat – bv bloemen: 10% = +3g

Een overzicht van te verkrijgen kruiden kan je hier vinden.