Van de bloem tot in de pot

Hoe wordt honing gemaakt?

Welke soorten honing zijn er?

Tips en weetjes over honing

honing van bloem tot pot

Hoe wordt honing gemaakt?

Honingbijen zuigen de nectar van bloemen en andere plantendelen op. De bijen voeger er al meteen de eerste enzymen en goede bacteriën aan toe.

Bij terugkomst in de bijenkast, wordt het suikerhoudende sap overgedragen aan de jongere bijen, de werksters. Hierbij voegen ze speeksel toe waarin verschillende enzymen zitten die inwerken op de nectarsuikers. Hierbij worden ook stoffen gevormd die zorgen voor een desinfecterend effect, waardoor de honing en ook de bijenkast bacterie- en schimmelvrij blijven.

Het vochtgehalte van de honing wordt vermindert door verdamping. Daarna wordt de honing in de lege honingraatcellen opgeborgen. Als de honing rijp is, worden de cellen met wasdekseltjes verzegeld. Daarna kan de honing geoogst worden

De imker kan de honing op verschillende manieren oogsten, wat ook zijn invloed heeft op de smaak en kwaliteit.

 • Slingeren: de ramen worden uit de bijenkasten genomen, de wasdekseltjes waarmee de cellen verzegeld zijn, worden weggesneden. Waarna de ramen met de open raat in een honingslinger (centrifuge) worden gehangen en de honing eruit wordt geslingerd. De honing wordt vervolgens gezeefd.
 • Raathoning: is de honing die door de bijen in een volkomen nieuwe raat is opgeslagen, zonder dat de imker gebruik heeft gemaakt van kunstraat
 • Brokhoning: is raathoning in een pot gedaan waarna die pot verder met vloeibare honing afgevuld is.
 • Crème honing: wanneer de imker de honing een aantal weken dagelijks roert, om de kristallisatie van de honing gecontroleerd te laten verlopen. Dit kan versnelt worden door de honing te enten met een zeer kleine hoeveelheid fijn kristalliserende honing

Welke soorten honing zijn er?

Omdat de bijen in verschillende gebieden hun nectar uit verschillende bloemen halen, ontstaan verschillende soorten honing.

De imker reist met zijn bijen naar velden waar massaal een bepaalde soort bloem voorkomt. Hierdoor zal de honingbij voornamelijk haar nectar uit die bloemen of plantendelen halen. Bijen in een fruitboomgaard maken fruithoning. Staan de bijen in een gebied met voornamelijk acaciabomen, dan verkrijgt men acaciahoning.

Het is dus de soort plant waar de bij haar nectar uithaalt, die bepaalt wat de honingsoort wordt.

soorten honing

Een aantal honingsoorten die wij in ons aanbod hebben:

 • Acaciahoning: een heldere, vloeibare honing met lichtgele kleur en zoete, bloemige smaak. Acaciahoning is een van de helderste honing die bestaat. Hij blijft ook lang vloeibaar, in tegenstelling tot de meeste andere vloeibare honingsoorten.
 • Lindebloesemhoning: vloeibare, goudkleurige honing met licht muntachtige smaak. Lindehoning is een typisch seizoensproduct, gemaakt van de nectar van de lindeboom, die alleen in juni bloeit. Lindehoning wordt dus alleen aan het begin van de zomer geoogst.
 • Bloemenhoning: vaste of vloeibare hoing met een kleur, geur en smaak die varieert naar gelang het type bloemen waaruit de bijen de nectar gehaald hebben. Bloemenhoning is niet afkomstig van een specifiek soort bloem, dus elke bloemenhoning is anders. Wil je een specifieke bloemenhoning (bv lavendelhoning), dan moet er minstens voor 50% honing van de bepaalde bloem aanwezig zijn.

Enkele tips en weetjes over honing

 • Voor elke kilo honing moet de honingbij 4 kilo nectar verwerken.
 • Je mag honing niet verhitten boven de 45°C, want dan gaan alle heilzame krachten en veel van de smaak verloren. Wacht dus beter tot je thee of melk afgekoeld is, voor je een lepel honing toevoegt.
  Hetzelfde geldt voor licht. Als je honing bewaart op een te lichte plaats, gaan zowel zijn kleur als ontsmettende werking verloren.
 • Vloeibare honing versuikert snel. Natuurlijke kristallisatie. Versuikerde honing is niet slecht, maar kan lastig zijn om te smeren. Je kan hem gelukkig opnieuw vloeibaar maken, door de pot au bain-marie op de warmen (40°C, niet meer!).
 • Honing is goed voor je gezondheid door de aanwezigheid van de heilzame stoffen: enzymen, antioxidanten,… Honing heeft ook een antibacteriële werking en is wateraantrekkend.